Defrim
Defrim – klassisk og rytmisk (jazz-balkan) klarinettist og saksofonist, født 4. August 1994 i Rajce, Librazhd (Albania). Han har siden barneskolen deltatt i flere kulturelle aktiviteter og har vært medlem av skolekorps og Rrajca danseensemble – hvor onkelen hans var klarinettist. Det var fra onkelen han fikk inspirasjon til å spille klarinett i balkan jazz-stil. Han søkte seg inn i School of music ”Onufri” Elbasan (Albania) for å studere utøvende klarinettstudier i 2008. Der tok han sine første skritt som klarinettist med professor Roland Berbiu, og studerte der til han var ferdig med videregående skole i 2014. I løpet av disse årene vant han førsteplass i konkurransene ”Albanian Young Clarinetists” (2013) og ”clarimpro” (2014) i Tirana.
I 2014 begynte han på sin bachelorgrad i klassisk klarinett ved University of Arts i Tirana med professor Fatos Qerimaj. Han tok del i University of Arts Symphony Orchestra i 2 år. Semesteret 2016/2017 reiste han på utveksling i 6 måneder til Conservatorio di Musica ”Guiseppe Tartini” i Trieste, Italia, hvor han studerte under prof. Elena Ferrofino. Han tok timer i jazz og moderne, og var også en del av Guiseppe Tartini Student Symphony Orchestra som orkestermusiker og solist. Defrim fullførte bachelorgraden sin i 2017 ved University of Arts, Tirana under prof. Fatos Qerimaj. I løpet av de tre årene hadde han spilt konserter i flere sjangere; klassisk, balkan jazz og folkemusikk.
I 2017 startet han sin mastergrad ved Universitetet i Agder under prof. Stig Nordhagen og Ingrid Wangdvik. Han har deltatt i mange konserter, både med kammermusikk, som solist og i orkester. Han har blant annet spilt med Kristiansand Symfoniorkester. Med kjærlighet for balkan gypsy jazz-musikk dannet han et band kalt The Balgyp Band, hvor han spiller både klarinett, saksofon og armansk duduk (et instrument med dobbelt rørblad, eldre enn 3000 år). Bandet er aktivt og har 5 medlemmer. De spilte blant annet under Den internasjonale kulturfestivalen i Kristiansand 2019, og ble tildelt beste gruppe. Defrim fullførte mastergraden sin i klassisk klarinett i 2019, og fikk muligheten til å starte sin andre mastergrad ved Universitetet i Agder. Der studerer han nå rytmisk musikk, med World Music som spesialitet, under prof. Bjørn Ole Rasch.